BKK Logo 512

Klättra ute

Foto: Carl Rhedin

Vi är många som rest och till och med flyttat till Bohuslän för att få klättra på vår fantastiska rosa granitväggar precis som de är, och har varit de senaste 200 miljoner åren. Men klättringen här är mer än ledklättring på de upp till 60 meter höga klipporna. Kanske föredrar du att bouldra lågt, klättra högt över vattnet eller på gräs och is då det är kallt? Bohuslän har allt! Scrolla ner för att läsa mer om våra olika discipliner.

Foto

Klippklättring

Bohusklättringen kännetecknas av naturligt säkrad klättring på solid granit med utmärkt friktion och sprickor i alla dimensioner. Kan du inte jamma innan så lär du dig det här!

Det finns över 100 klippor att välja bland med allt från sva till överhängande. Anmarschen är oftast kort och utsikten fantastisk.

Var noga med att uppdatera dig om accessläget innan du åker till en klippa och att de lokala instruktionerna om anmarsch, parkering, mm respekteras. Se Access för mer info!1

Sportsklättring

Ja du läste rätt, här finns också sportsklättring.

Det finns en och annan bultad led på de naturlig säkrade klipporna, men det finns också bultade sportsklätterklippor i Bohuslän som är av hög kvalité och absolut värd att besöka.

Granitgrottan, Gula Torsk, Toröd  Trälebystrand, Träleberget, Svanvik, Vindön, Majoreberget, Tjörnbroklippan är till exempel bultade klippor med leder av hög kvalité. 

Se https://27crags.com/ för förare

Foto

Bouldring

Det är allt mer känt att inte bara ledklättringen utan även bouldringen i Bohuslän håller världsklass! Det finns mer än 1000 boulders för alla från nybörjare och uppåt.

Nya boulders hittas och problem utvecklas ständigt, både längs kusten och in i landet. I föraren och på siten Gryttr.com finns etablerade och nya boulderområden och problem.

Foto

Isklättring

Då och då händer det att vintrarna är kalla och långa och att de vertikala isarna fryser sig feta. Då plockas isyxor, skruvar och stegjärn fram och klättrarna flockas vid isfallen. Fina isar finns då i t ex Munkedal, Bärfendal och Brattön, och ännu mer sällan då Gullmarn lägger sig, även vid Saltkällan och Stora Bornö.

I fliken nyturer finns en förare över isklättringen i området och klubben har isyxor och stegjärn för uthyrning. 
Kontakta oss om du är intresserad! 

Foto

Deep Water Soloing

Självklart har en kust som Bohuslän med sina branta havsklippor även Deep Water Soloing!

I skärgården utanför Skalhamn finns t ex ön Bläckhall med många fina DWS-leder.

Se Bohusföraren eller 27 crags för mer info.

Foto

Aid, gräs och drytooling

I Bohusläns-klättringens begynnelse utvecklades det aid-leder på flera klippor, dvs man tog sig uppför väggen med hjälp av sin utrustning. Numera friklättras det mest och vi är så rädda om våra berg att endast ”clean aid”, utan hammare, tillåts enligt vår policy. ”Gräsklättring” (turf, mix) och dry tooling, då man klättrar på klippa med isyxor och stegjärn, undanbedes helt på de utvecklade klipporna.